Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

τσουρέκια πασχαλινά

για 3 μεγάλα τσουρέκια

2 κιλά αλευρι το κιτρινο για τσουρεκια
4 φακελάκια ξηρη μαγια
2 1/2 -3 φλυτσάνια ζαχαρη
1 λίτρο γάλα
8 αυγά
250 γρ.βούτυρο λιωμένο χλιαρό
1 φακελάκι μπαικιν
1 φακελάκι μαχλεπι τριμμένο
1/2 κουταλάκι γλυκου τριμμένο κακουλε(καρδάμομο)
1 φάκελο μαστίχα τριμμένη
λίγο αλάτι
αυγο για το αλλειμα και αμυγδαλοψυχα


Ζεσταίνουμε ελαφρά το μισό γάλα (να μην καψει!)Και διαλύουμε σαυτο τη μαγια.Ανακατευουμε και σκεππαζουμε με μεμβρανη.Αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκωσει και να κάνει φουσκάλες.
σε λεκάνη χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το υπόλοιπο γάλα,τη ζάχαρη,το αλάτι,το μαχλέπι,κακουλε και μαστίχα.Ρίχνουμε στο μειγμα το γάλα με τη μαγιά,ανακατεύουμε και ρλιχνουμε λίγο λιγο το αλευρι με τι μπαικιν.ζυμώνοντας με απαλές κινήσεις.
Οταν ζυμωθει το μείγμα ρίχνουμε το βούτυρο 1 κουταλιά καθε φορα και ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ την ζύμη δεν τη ζυμώνουμε.Μόλις την διπλώσουμε την ανασηκωνουμε λίγο και την αφήνουμε απότομα να πέσει(ετσι κάνει περισσότερα 'Κορδονια¨'!)
Συνεχίζουμε το βουτυρο-διπλωμα μέχρι να τελειωσει το βουτυρο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστο μέρος να διπλασιαστει σε ογκο περίπου 4 ώρες ή τη βάζουμε στο φούρνο στους 30-40 βαθμους(όχι παραπάνω!) για 2 ώρες.Η ζύμη είναι έτοιμη οταν την πατήσουμε με το δάχτυλο και δεν ξανασηκωθει.Τότε την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τα τσουρεκια στο σχήμα που θέλουμε.Τα βαζουμε στο ταψι στρωμμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε άλλη μιση ώρα να φουρκωσουν.
Χτυπάμε 1 αυγο με 2 κουτακιές νερλο και αλείφουμε τα τσουρέκια.Πασπαλίζουμε με αμυγδαλο
Ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά ώς 1 ώρα

τα περσινα μου τσουρέκια

2 σχόλια:

οι συνταγές της μαμας Δέσποινας είπε...

η συνταγη αυτή είναι απο το βιβλιο του κ.Βαγγέλη Δρίσκα "καθε μέρα σεφ".
Την εχω αλλάξει λίγο οσο αναφορά τα μυρωδικά.
Με την συγκεκριμενη συνταγηγίνονται λίγο πιο άγλυκα απο τα συνηθισμένα!

οι συνταγές της μαμας Δέσποινας είπε...

δοκίμασε τα!Γίνονται πολυ νοστιμα και αφράτα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...