Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

τούρτα του φθινοπώρου


για το παντεσπάνι
το παντεσπανι ειναι απο το περιοδικο realfood Οκτωβρίου 2014 της Αλεξιας Αλεξιάδου με καποιες παραλλαγες δικες μου


  • 2 1/2 κούπες φαρίνα
  • 3 κουταλακια μπαικιν
  • 1/4 κουταλάκι σόδα
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2/3 κούπας μαργαρίνη
  • 1 κούπα πουρέ απο κολοκύθα κιτρινη ζεματισμένο
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/3 κουπας αρωματικο γλυκο κρασι( με κανελογαρυφαλλα)-Στη συνταγη της Αλεξιας εχει χυμο πορτοκαλι
  • 6 κουταλιες μελι ζεσταμενο
  • 2/3 κούπα αλεσμένα καλά καρυδια

για το σιροπιασμα του παντεσπανιου
2 κουταλιες μελι
1 κουπα νερο
1 κουταλια λικερ κανελας


για την κρέμα
2 φακελακια κρεμα ζαχαροπλαστικής και το αναλογο γάλα
1 κούπα σαντιγυ
για την επικάλυψη
1 συσκευασια φυτικό προιον για σαντιγυ
10 μπισκοτα κανελας σπιτικά


  • Φτιαχνουμε το παντεσπάνι ανακατευντας στο μπωλ του μιξερ ολα τα υλικα με την σειρα που αναγραφονται(εκτος απο τα καρυδια που τα βαζουμε στο τέλος)Αδειαζουμε την ζυμη σε ταψακι και ψήνουμε 1 ώρα στους 180.Χτυπαμε την φυτικη κρεμα για σαντιγυ να αφρατεψει.Βαζουμε στο ψυγειο.


  • Για την κρεμα ακολουθουμε τις οδηγιες στο φακελο και χτυπαμε με το αναλογο γαλα.Προσθετουμε μια κουπα σαντιγυ μεσα και ανακατευουμε απαλαΒαζουμε σε μπωλ στο ψυγειο.
  • Κοβουμε σε δυο δισκους το παντεσπανι.Βαζουμε το πρωτο  κομματι παντεσπανι στον δισκο.Ζεσταίνουμε το μελι με το νερο και το λικερ και βρέχουμε το  παντεσπανι.Τοποθετουμε ενα τσερκι.Απλωνουμε πανω την κρεμα και τοποθετουμε το αλλο παντεσπανι βρεχοντας το.
  • Σκεπαζουμε με αλουμινοχαρτο και βαζουμε στο ψυγειο να σφιξει.
  • Βγαζουμε απο το ψυγειο αφαιρουμε το τσερκι και γλασαρουμε με την σαντιγυ και τα μπισκοτα κομμενα κομματια.
Συνταγη για τα μπισκοτα
1/2 κούπα σπορελαιο
1/2 κούπα χυμο πορτοκάλι
750 γρ ζαχαρη
2 κουταλιες λικερ κανελα
ξυσμα πορτοκαλι
1/2 κουταλια κανέλα
1 βανιλετα
1/4 κουταλακι μειγμα  μπαχαρικο σμυρνιο
500 γρ φαρινα ολικης + 3/4 φαρινα
2 κουταλακια μπαικιν

  • Βαζουμε ολα τα στερεα υλικα σε λεκανη.
  • Προσθετουμε τα υγρα και ζυμωνουμε.
  • Βαζουμε στο ψυγειο για 1 ωρα.
  • Κοβουμε με κουπατ την ζυμη σε σχεδιο που θελουμε
  • Ψηνουμε για 15 λεπτα στους 180

1 σχόλιο:

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

καλώς σε βρήκα. μου αρέσει πολύ το Blog σου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...